loading...
جامعه مجازی بـلـوچـسـتـان
آخرین ارسال های انجمن
میثم بارانی بازدید : 272 شنبه 09 اردیبهشت 1391 نظرات (0)


برخی ازمحققان ، زبان بلوچى را یکى از لهجه‏ هاى قدیم زبان فارسى دانسته ‏اند. متأسفانه دانشمندان زبان شناس تا کنون در باره زبان بلوچى به تحقیق و تتبّع نپرداخته‏ و کتابى تألیف نکرده‏ اند. در عوض جهانگردان ، مأموران سیاسى درخصوص اوضاع بلوچستان کتابهاى مختلفی انتشار داده ‏اند. بطوریکه تعداد این کتابها، بنا به فهرستى که در دایرة المعارف اسلامى آمده از ۶۰ جلد تجاوز می ‏کند.

انگلیسیها یک قرن پیش مطالعات و تحقیقات لازم را در مورد بلوچستان انجام داده و گرامر بلوچى را هم به طبع رسانیده ‏اند. مطالعات تاریخى زبان فارسى نشان میدهد که زبان فارسى امروزى و زبان بلوچى هر دو دنباله بلافصل زبان « فارسى میانه»  هستند. عنوان کردن زبان بلوچى به عنوان گویشى از «فارسى میانه» چندان از راه صواب به دور نیست. اما دانستن آن در زمره گویشى از گویشهاى فارسى امروزى (فارسى نو) منطقى به نظر نمى‏رسد، چون درک زبانهاى فارسى و بلوچى امروزى براى سخنوران این دو زبان بدون آموزش، امکان پذیر نیست. با نگاهى دقیق تردرمی ‏یابیم که نزدیکترین زبان درحال حاضر به زبان بلوچى «زبان فارسى» است، چنانچه در زبان بلوچى با مشکلاتى مواجه شویم، منطقى تر آن است که چاره آن را در زبان فارسى بجوییم و در صورت برخورد با مشکلات در زبان فارسى از زبان بلوچى کمک بگیریم.

زبان بلوچى یکى از لهجه‏ هاى زبان فارسى قدیم است که از ریشه اوستایى و پهلوى الهام می ‏گیرد و به لحاظ تماس کمتر مردم بلوچ با مردم سایر مناطق ایران که ناشى از دورى منطقه بوده است، به خوبى حفظ شده و اصالت خود را از دست نداده است و در بسیارى موارد، بخصوص از نظرکاربرد و حروف در کلمات و اصوات در لغات، خلوص و قدمت خاص خود را دارد.

زبان بلوچى امروز، ترکیبى از فارسى قدیم و فارسى جدید می ‏باشد. علاوه بر آن لغات هندى و اردو وعربی و پشتو درزبان بلوچی رخنه کرده و در پاره‏اى از موارد لغات انگلیسى در زبان بلوچى نیز وارد شده است و آن به لحاظ تسلط انگلیسیها بر بلوچستان و اقامت طویل المدت انگلیسى درهندوپاکستان  می ‏باشد که زبان بلوچی نیزازگزندآنها درامان نبوده است.

به عقیده بعضی ازصاحب نظران زبان بلوچها از قدیمی‏ترین زبانهاى جهان و بى تردید متعلّق به پیش از «دوره میانه» است و به تحقیق زبانى که کتیبه بیستون را بدان نوشته بودند، با تفاوت هاى اندکى، همین زبان بلوچى است که اکنون در بلوچستان متداول؛ و از لحاظ موسیقى درونى کلمات در میان زبانها و لهجه‏ هاى رایج در ایران، دُرّى یگانه است. این زبان به پهلوى اوایل عصر ساسانى نزدیکتر است.

در حال حاضر زبان بلوچى درایران با دو شعبه بزرگ : بلوچى شمالى یا سرحدّى و بلوچى جنوبى یا مکرانی  جارى است. لازم به توضیح است که به علت وسیع بودن سرزمین بلوچستان و عدم ارتباطات نواحى پراکنده آن ، لهجه ‏هاى گوناگونى در آن رواج دارد. بطوریکه امروزه یک بلوچ زاهدانى نمی ‏تواند زبان یک بلوچ «سربازی» یا «دشتیارى» را بفهمد چنین امرى در سایر جاها نیز صدق مى‏کند. بلوچى شمالى بیشتر تحت تأثیر لغات زبان فارسى قرار گرفته است و برعکس بلوچى جنوبى بیشتر متأثر از لغات انگلیسى و اردو مى‏باشد.

آقاى آموزگاررئیس سابق فرهنگ سروان مى‏نویسد: «مشکل بزرگ در راه تحقیقات مربوط به زبان بلوچى این بود که نتوانستم قاعده و دستور واحدى براى صرف و تغییر شکل یافتن در زمانهاى ماضى و مضارع بدست آورم. هر فعل به صورتى صرف میشود و تابع قانون معینى نیست و شبیه به افعال بى قاعده انگلیسى است، و دیگر آنکه، لغات و مفاهیم هر دهکده‏اى متفاوت با دهکده دیگرى بود و این خود مستلزم صرف وقت بسیار است تا یک نفر غیر بلوچ بتواند تغییرات و تفاوتها را تشخیص داده ومتوجه گردد».


ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
ارتباط با ما

Email Icon by Parstools.com Email Icon by Parstools.com Email Icon by Parstools.com

موقعیت شما

حقوق سایت

کلیه حقوق این سایت ؛ متعلق به جامعه مجازی بلوچستان می باشد

 

و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

                                                        با تشکر مدیر وب:میثم بارانی

جامعه مجازی بلوچستان


درباره ما
Profile Pic
از آنجا که یک سرویس اطلاعاتی جامعه و کامل در باره بلوچستان و مکران در دنیای مجازی یافت نشد بر آن شدیم تا با لطف الله متعال وبی را با عنوان _ جامعه مجازی بلوچستان _ ایجاد نماییم و از توفیق الله متعال شامل حال ما گردد روز به روز انشالله آن را ارتقاع دهیم این جامعه مجازی محل برای گرد آمدن دوستان و برادران بلوچ می باشد البته استفاده از آن و امکاناتی که انشالله بهزودی به ان اضافه می شود برای همگان قابل استفاده می باشد. دلیل و برهان ما برای ایجاد چنین انجمن و جامعه ای این بود که سوء ظن ها و تفکر و افکار بد را پیرامون بلوچستان عزیز و قوم بلوچ دور کنیم و گام بعدی انشاالله پیوند برادری و برادری بین همه اقوام است .**يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ ﴿13﴾حجرات. مدیر وب : میثم بارانی
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آدرس IP شما
    تماس بامدیریت



    تماس با ما


    دیکشنری آنلاین
    جستجوگر




    در اين وبلاگ
    در كل اينترنت

    اس ام اس

    اگر همون قدر که ستاره در آسمون هست ماه بود، باز هم آسمون بدون تو سیاه بود !
    موقعیت شما

    لگوی دوستان

    انجمن تخصصی دانشجویان زبان های خارجی

    سایت تفریحی آلاچیق

    ارسال sms رایگان

    آمار سایت
  • کل مطالب : 59
  • کل نظرات : 11
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 25
  • آی پی امروز : 5
  • آی پی دیروز : 6
  • بازدید امروز : 40
  • باردید دیروز : 7
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 254
  • بازدید ماه : 319
  • بازدید سال : 1,060
  • بازدید کلی : 46,193
  • کدهای اختصاصی
    معرفی به دوستان

    مترجم سایت
    چاپ این مطلب

    چاپ این صفحه

    بلوچستان

    برای مشاهده شهر و یا روستای خود  و زوم بر ان روی علامت + کلیک کنید.


    ساعت فلش




    مبدل تاریخ


    دانستنی ها


    محبوب کردن ما


    نایت اسکین-ابزار گوکل پلاس